onsdag 3. februar 2010

Damatian Bronzing Syndrom, Dally Rash og Dalmatian Crude

Dette er noen sykdommer som gir pels og hudplager hos dalmatiner. Jeg skal prøve å gi et kortfattet innblikk i sykdommene eller syndromene..

Dalmatian Bronzing Syndrome-
Det amerikanske syndromet er karaktisert av et møllspist utseende, da pelsen får et rød/bruntskjær i pelsen, og dette ligner veldig på pyoderma, og oppstår ofte hos unge hunder..blir ofte hjulpet av antibiotika, eller hos unge hunder la det gå over av seg selv. Men mange mener dette er det samme som pyoderma, mens andre mener det er noe helt for seg selv. Men er visst mest vanlig i Europa.

Dalmatian Bronzing Syndrome-
Det engelske syndromet- er du forvirret jeg også!
På engelsk henviser dette til at sortflekkede hunder på de sorte flekkene får brune ender, altså i hårskaftet. Dette er også noe som oftest skjer hos unge hunder, og er forbigående.

Dally Rash-
Engelske bøker omtaler dette, ikke de amerikanske- jepp forvirrende..
Dette kan beskrives som bumper under huden, oppstår som oftest på hode, nedover kroppen og kan også være på bena. Bitte små byller med verk formes, pelsen kan virke grå, og kan også få huden til å virke svært rosa.
Dette henger ofte sammen med blodsykdom(disorder), eller over-heating of the blood(aner ikke hvordan jeg kan oversette denne). Eller auto imun lidelse. Det som kan hjelpe er er en balansert diett, vitamin B, løktabletter(trodde ikke hunder skulle ha løk, pga forgiftning) som bør gis daglig. Det anbefales også å fore på hvitt kjøtt og fisk, istedet for rødt kjøtt, eller för med lite proteininnhold. Hunden kan vokse det av seg..
Antihistaminer kan også hjelpe hvis en går på lav dose.
Bad hunden minst mulig, og ikke børst eller gre de infiserte områdene. Vask byllene med Epsom salt, og varmt vann hver morgen og kveld. Hold hunden unna sol, og la den oppholde seg mest i skyggen. Mosjoner kun når det er kjølig og skyggefullt. Dally Rash kan misoppfattes som midd, hvis du har mistanke om dette gå til din veterinær øyeblikkelig.

Dalmatian Crude eller Pyoderma-
Et velkjent problem men ofte misforstått problem hos dalmatiner er Pydoerma som betyr: betennelseinfeksjon under huden.
Overfladisk pyoderma er fins ofte som betennelse i hårsekken. Pyoderma er ofte forårsaket av Stafylykokker en bakterie som finnes normalt i huden hos oss alle. Pyoderma blir behandlet av antibiotikaterapi og antibakteriell shampo.
Men det som oftest en underliggende årsak til pyoderma.
Pyoderma er typisk sett nedover ryggen, og ofte på hode. Det artet seg som små betente byller, nesten som kviser. De sees oftest tydelig når du står bak hunden, og drar pelsen feil vei.
Disse byllene tørker ut, og kan gi flass, når byllene tørker ut, faller hele hårsekken ut, igjen blir små bare flekker av hud som kan gi et misfarget og brunt inntrykk. Nederste delen av hårene som sitter i området rundt flekkene er ofte brunfarget de også pga væsken som lekker fra byllene. Hunden får et umisgjennelig mollspist utrykk og skittent inntrykk. Milde utslag av byller kan gi få byller, men ser en grundig etter vil en kunne se misfarging, og området med tynnere pels. Noenganger kan et utbrudd komme av noe som ser ut som et allergi utbrudd, nesten elveblest lignende. Og det kommer ofte utav det blå. Det kan også komme av loppe allergi som utvikles, eller miljøbetinget allergi.
En variert antibiotikakur har ofte gitt vellykkede resultater. En må gå minimum 21 dager, og hvis en ikke ser bedring etter 10 dager, burde en bytte antibiotika. Det er svært viktig at en går hele antibiotikakuren.
Pyoderma kommer trolig av allergier, stress, irritasjon, eller hormoner som gir dårligere immunforsvar, og kan føre til infeksjon eller abnormaliteter i imunsystemet. Det kan også komme av varmt eller vått klima.
Voksne dalmatinere kan ofte ha et pelsproblem i noen få måneder, særlig om sommeren, eller perioder med mye stress. Og aldri få symptomene igjen. Også unghunder kan ha det i perioder akkurat som vi har kviser, og de kan vokse det fra seg. Noe de fleste gjør.
Det viser seg også at hunder som har blitt behandlet med kortison ofte får tilbakefall,og kan også få kronisk hudproblemer.
Hvis Pyoderma blir behandlet fort før pelsen blir for ille, så vil det fort gå tilbake, og en slipper det møllspist utseende pels.
Hvis det derimot har gått lengere tid, vil ikke pelsen blir bra igjen før problemet er løst, og ny pels har vokst på plass. Det fungere dårlig å hvitne misfarget pels pga pyoderma. En dalmatiner som har allergi utslett burde bli behandlet antihistaminer, og en bør passe opp for at det ikke utvikles til pyoderma. En kan også bruke antihistaminer for å forhindre små utbrudd av pyoderma (Synes dette kræsjer med det som kommer lenger nede ang anhistaminer)
Vanligvis vil en god antibiotikakur og bad med antibakteriell shampo(for å bli kvitt sårskorper og flass) vil det vanligvis være nok. Men hvis det kommer tilbake er det som regel en underliggende årsak. Denne må da utredes.
Mange medisinske og miljøkomponenter kan være årsaker, men noenganger virker det som det er umulig å finne årsaken. Dette kalles idiopatisk kronisk pyoderma.
Det skal også nevnes at hvis ikke pyodermaen er i sammenheng med allergier, vil den ikke føre til kløe, og ser ikke ut som det plager hunden noe særlig. Det kan av og til hende at den overfladiske pyodermaen kan utvikles videre til et større problem, som en dyp og langvarig pyoderma.
Siden en allergisk hund vil være verre når den i tillegg har pyoderma. Pyoderman
kan virke slik at antihistaminene ikke fungere som de skal, derfor er det viktig å få undersøkt og behandlet pyoderman kjappest mulig.
Denne frusterende sykdommen fører ofte til langvarige antibiotikakurer. Noen veterinærer kan foreslå en stafylykokkvaksine for å booste imunforsvaret. Men en ser ofte at det hjelper å gi omega 3 og 6 som tillegg for å styrke imunforsvaret.
Lokale irritasjon kan føre til en overprodusjon av stafylykokker som igjen fører til pyoderma.
Hunder som stilles ofte, og derfor bades ofte, og utsettes for stress kan ofte utvikle pyoderma.
Det skal understrekes av hunder som har allergi, eller blir behandlet med kortison ofte kan føre til kronisk pyoderma. Dette kan også utvikles av streptokokk infeksjon- dette kommer jeg tilbake til. Det diskuteres om hunder som har dette skal brukes i avl, flertallet sier vel at det burde en ikke.. Men en mener jo at allergier er arvelige, og kan derfor ikke se bort fra at dette også kan være arvelig.

Hårsekkmidd-
Er en midd som spiser opp hårsekkene hos hund, og føre til håravfall og sekundære infeksjoner. Midden overføres via moren, til valpene. Det kan ligge latent lenge,og bryte ut pga allergi, stress, nedsatt imunforsvar, og sår i huden. Her blir det også hårløse flekker, men pelsfargen forandres ikke, hunden klør også mye av dette. Langvarig behandling av antibiotika både oralt og ved hyppig vask trengs for å bli kvitt dette. Denne sykdommen kan også bli kronisk.

Stafylykokker finnes i huden hos oss alle, og finnes i både gode og onde varianter. Gule stafylykokker er kjent i sykehus, og er en farlig variant. Stafylykokker kan også gi øreverk, øyeverk osv..
Streptokokker finnes også i huden hos alle og finnes i båd i gode og onde varianter.
Begge er bakterieinfeksjoner, og kan være vansklige å få tatt knekken på, lange antibiotikakurer er vanlig. Disse bakteriene spres ved berøring, børsting av pels osv..
Hvis en av disse sitter seg i huden eller pels hos hund, særlig hårsekk eller talgsekk kan det være svært vansklig å bli kvitt, pga av at i en slik hårsekk eller kjertel er det lite blodomløp og de fleste antibiotikaer går via blodet, dermed blir det ofte langvarige antibiotikakurer for å bli kvitt dette problemet.

Kilder:
The American Dalmatian Club
The official Book of Dalmatian
Dalmatians Today
Lege M. S.O
Takk til masse hjelp via diverse forum, og diverse artikler på nett.
Dyrlege Marte Irgens

Ingen kommentarer: